Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας των dosas ενώ η υγεία είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας των dosas. – Astanga Hrdayam Κεφ. 1 / στ. 20

Οι τρεις ενέργειες vata, pitta και kapha έχουν μοναδική ισορροπία για τον κάθε άνθρωπο και αυτή είναι η ενεργειακή φύση του (Prakruti).

Αν αυτή διαταραχθεί (Vikruti) τότε δημιουργούνται ασθένειες. Στην σύγχρονη ιατρική η έμφαση στην αιτιολογία, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών δίνεται στην παρουσία χημικών ουσιών.

Πόση είναι η χοληστερόλη, το σάκχαρο, η αιμοσφαιρίνη, οι βιταμίνες κ.λ.π.

Γνωρίζουμε όμως ότι πολλά αιφνίδια εμφράγματα συμβαίνουν σε ασθενείς με χαμηλή χοληστερόλη.

Μερικοί διαβητικοί με υψηλές τιμές σακχάρου δεν έχουν επιπλοκές ενώ άλλοι με καλύτερα ρυθμισμένο σάκχαρο παρουσιάζουν όλες τις επιπλοκές των διαβητικών.

Ασθενείς με χαμηλές τιμές βιταμινών είναι γεμάτοι ενέργεια ενώ αλλοι με φυσιολογικές τιμές νοιώθουν κουρασμένοι.

Ποιά είναι η αιτία για όλα αυτά τα φαινόμενα;

Η αλληλλεπίδραση των χημικών ουσιών δηλαδή ο τρόπος που κινούνται (vata), που μεταβολίζονται (pitta) και που εξισορροπούν (kapha) σε μια κατάσταση ομοιόστασης είναι μια από τις βασικές αιτίες της υγείας ή της ασθένειας.

Σε αυτήν την αλληλλεπίδραση παίζουν μεγάλο ρόλο η διατροφή, η άσκηση, η συμπεριφορά μας και γενικότερα η συνέργεια ανάμεσα στα συστήματα μας και όχι μόνο η ποσοτική ανάλυση των χημικών ουσιών.

Αυτή είναι η έννοια αυτής της αρχής του Αγιουρβέδα.

- Δρ Νικόλαος Κωστόπουλος