Παρ΄όλο που οι 3 ενέργειες είναι παρούσες σε όλο το σώμα βρίσκονται κυρίως κάτω από τον αφαλό (vata), ανάμεσα στον αφαλό και την καρδιά (pitta), και επάνω από την καρδιά (kapha).

Κάθε όργανο λειτουργεί και συνεισφέρει κάποια ενέργεια για χάρη όλου του οργανισμού. Κάθε κύτταρο εμφανίζει κινητική, μεταβολική και ομοιοστατική ενέργεια αλλά διαφορετικά όργανα και οι ανατομικές περιοχές του σώματος χαρακτηρίζονται από διαφορετικές ενέργειες.

Η ενέργεια vata εκδηλώνεται κυρίως κάτω από τον αφαλό στα κοίλα όργανα: Παχύ έντερο, κύστις, μήτρα που με την κίνηση αποβάλλουν ή εξωθούν π.χ. κένωση, ούρηση, τοκετός, εκσπερμάτιση, έμμηνος ρύση.

Η ενέργεια pitta κυριαρχεί ανάμεσα στον αφαλό και την καρδιά όπου βρίσκονται τα όργανα της πέψης: Στομάχι, πάγκρεας, ήπαρ, που ‘καίνε’ και μεταβολίζουν θρεπτικά υλικά.

Η ενέργεια kapha κυριαρχεί πάνω από την καρδιά, στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Η βλέννη και η υγρασία στους πνεύμονες προστατεύει τους βρόγχους από τη συνεχή κίνηση του αέρα (11.000 λίτρα αέρα την ημέρα).

Ο εγκέφαλος αποτελείται, εκτός από νευρώνες, από περισσότερα στηρικτικά κύτταρα (δεκαπλάσια, ο αριθμός τους ερευνάται ακόμη) που περιβάλλουν και προστατεύουν τους νευρώνες όπως η πλαστική μόνωση τα ηλεκτρικά καλώδια.

- Δρ Νικόλαος Κωστόπουλος