“Οι τρεις ενέργειες με σειρά vata,pitta και kapha κυριαρχούν στο τέλος, στη μέση και στο πρώτο από τα στάδια της ζωής, της ημέρας, της νύχτας και της διαδικασίας της πέψης.”
– Astanga Hrdayam κεφ.1 στροφές 7,8.

Οι τρεις ενέργειες εχουν άμεση σχέση με τον χρόνο, ή τους βιορυθμούς. Η ενέργεια vata επικρατεί στην τελευταία φάση της ζωής μας, η ενέργεια pitta στην ενδιάμεση και η ενέργεια kapha στην αρχική.

Στην πρώτη φάση της ζωής μας (kapha) χτίζουμε το σώμα μας και χρειαζόμαστε σταθερότητα, αγάπη, ύπνο, σωστή διατροφή.

Στην ενδιάμεση φάση (pitta) θέλουμε ανεξαρτησία, εμπειρίες, οραματισμούς, σχέσεις, μάθηση, μεταμόρφωση, αλλαγές.

Στην τελευταία φάση (vata) η εκλέπτυνση, η ελευθερία, η έκφραση της βαθύτερης πλευράς μας και η λεπτή επικοινωνία είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά μας.

Η ημέρα αρχίζει με kapha 6-10πμ με τον ήλιο να ανατέλλει αργά και να φωτίζει χωρίς πολύ ζέστη, συνεχίζει με pitta 10-2μμ με ζέστη, όρεξη για φαγητό, δημιουργικότητα, δράση και τελειώνει με vata 2-6μμ με λίγη κούραση, επιθυμία για ξεκούραση, όρεξη για κάτι γλυκό και απλή δραστηριότητα.

Η νύχτα το ίδιο 6-10μμ υπάρχει ένα κύμα χαλάρωσης, νέας ενέργειας, 10μμ-2πμ η pitta μας παρασύρει σε δράση απόλαυση, ειδήσεις, τηλεόραση, και 2-6πμ η ενέργεια vata φυσιολογικά θέλει την απόσυρση για ξεκούραση και ανανέωση.

Η πέψη έχει πάλι τρεις φάσεις. Στην αρχική kapha φάση κυριαρχεί η γεύση και αμέσως μετά το γεύμα, η αίσθηση βάρους και υπνηλίας. Στην ενδιάμεση φάση pitta γίνεται η χώνεψη με τα τροφικά στοιχεία να επεξεργάζονται και να απορροφούνται. Στην τελική φάση vata γίνεται η αποβολή των υπολειμμάτων του γεύματος και η λήξη της διαδικασίας της πέψης.

Αν σεβαστούμε τη φυσιολογική ροή των ενεργειών θα μας βοηθούν στην διατήρηση της υγείας, αλλά αν αγνοήσουμε τους ρυθμούς τους θα δημιουργηθούν ανισορροπίες που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

– Δρ Νικόλαος Κωστόπουλος