Η ενέργεια της φωτιάς είναι sasneha (ελαφρά ελαιώδης), tiksna (διαπεραστική), usna (ζεστή και θερμαίνει), laghu (ελαφριά), visram (δύσοσμη), saram (ρευστή) και dravam (υγρή).

Η μεταβολική ενέργεια είναι ελαιώδης σαν τα λιπαντικά λάδια που απλώνονται και κυλούν στο δέρμα αφήνοντας πίσω τους το ίχνος τους. Γαστρικά υγρά από το στομάχι,το δωδεκαδάκτυλο, και το παγκρεας εμφανίζουν αυτή την ιδιότητα.

Η ενέργεια της φωτιάς διαπερνά τις ουσίες που εκτίθενται σ αυτην. Κι ετσι η πέψη είναι η διάσπαση των αμύλων, των πρωτεινών, των λιπιδίων απο τα πεπτικά ένζυμα που διαπερνούν τις θρεπτικές ουσίες και τις διασπούν σε απλούστερα απορροφήσιμα μόρια.

Η θερμότητα σαν παράγωγο χημικών αντιδράσεων είναι χαρακτηριστικό της παρουσίας της φωτιάς σαν μεταβολική ενέργεια που βοηθάει στον καταβολισμό ή τον αναβολισμό που ειναι βασικό στοιχείο της ζωής.

Ελαφρότητα είναι χαρακτηριστική της ενέργειας της φωτιάς. Η φλόγα κατευθύνεται προς τα επάνω καθώς καίει τα ξύλα, η υπερβολική φωτιά του θυρεοειδούς δημιουργεί απώλεια βάρους και καθώς μια ουσία καίγεται ενώνεται με οξυγόνο(καύση) και ελαφραίνει.

Κινητικότητα και ένα είδος ρευστότητας εμφανίζονται στην

ενέργεια της φωτιάς. Η φωτιά καταναλώνει καύσιμο και καθώς καίει την καύσιμη ύλη κινείται όπως η φωτιά που καίει ένα δάσος φαίνεται σαν να ρέει απο το ένα δένδρο στο άλλο.

Η καύση παράγει δυσοσμία όπως τα όξινα υγρά του στομάχου ή το καμμένο φαγητό σαν μια προειδοποίηση για την πιθανά καταστροφική δύναμη της ενέργειας της φωτιάς.

Διαπεραστικό βλέμμα, κοφτερή διάνοια ευκίνητο σώμα με εκρηκτική κίνηση, επίλυση προβλημάτων, είναι αποτέλεσμα της παρουσίας της ενέργειας της φωτιάς.

Ενζυμα, θυρεοειδής, γενικά το ορμονικό σύστημα, στομάχι, ήπαρ, νευρομεταβιβαστές, και γενικά όλες οι χημικές αντιδράσεις εκφράζουν την ενέργεια της φωτιάς

- Δρ Νικόλαος Κωστόπουλος