Ruksha (ξηρό), laghu (ελαφρύ), sita (κρύο), khara (τραχύ), sukshma (λεπτό) και calo (ευκίνητο) είναι οι χαρακτηριστικές ποιότητες της ενέργειας vata. – Astanga Hrdayam κεφ.1/στ.11.
Οτιδήποτε εμφανίζει τις παραπάνω ποιότητες όχι κατ’ ανάγκη όλες μαζί εκδηλώνει την παρουσία της ενέργειας vata.
Η δροσιά του αέρα που εισπνέουμε ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και η λεπτότητα του επιτρέπει τη γρήγορη οξυγόνωση όλων των κυττάρων.
Ο βοριάς που είναι κρύος, γρήγορα σε διαπερνά, κάνει τα χείλια τραχειά και με τη λεπτότητα του εισχωρεί σ’ όλο το σώμα και το παγώνει.
Τα κρύα και ελαφριά φαγητά (όπως το μαρούλι, το λάχανο, η ρόκα, τα χόρτα) που είναι ιδανικά για να χάνεις βάρος και να γίνεσαι πιο ευκίνητος και δραστήριος.
Το φως από λαμπτήρες φθορισμού έχει μια αίσθηση ξερή και κρύα, μια ασπρόγκριζη απόχρωση με αυξημένη αέρινη ποιότητα, σαν το γκρίζο συννεφιασμένο ουρανό.
Ο αδιόρατος, αυτόματος τρόπος που οι φωνητικές χορδές παράγουν ήχους κατά τη διάρκεια της εκπνοής εκδηλώνεται σαν φωνή. Η προφορική γλώσσα εκφράζει ιδέες και συναισθήματα διαμορφώνοντας τον τεχνικό και αισθητικό πολιτισμό.
Η ομιλία με τραχειά και ξερή φωνή, χωρίς ζεστασιά και εσωτερικό νόημα, που είναι μηχανική αυξάνει την ενέργεια του αέρα ανισόρροπα και κρυώνει το ακροατήριο που ή φεύγει από την αίθουσα, ή αφαιρείτε.
Οι φλοιοί των δένδρων που είναι τραχείς, το παγωμένο δέρμα που ξεραίνεται και σχίζεται και χρειάζεται κρέμες, το ξερό στόμα μετά από μια στυφή ή πικρή γεύση επηρεάζονται από τις ποιότητες του αέρα ή vata ή anilah.
Όλα αυτά είναι παραδείγματα της παρουσίας των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων της ενέργειας vata.
- Δρ Νικόλαος Κωστόπουλος